El dia del llibre

Sant Jordi és el 23 d’abril, una festa tradicional que només es celebra a Espanya. Aquest dia es coneix com el “dia del llibre”, on es regala un llibre i una rosa.

Tot va començar el 23 d’abril de l’any 1616, la

mateixa data que coincidia amb la mort de grans autors com són: Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Més tard, el 6 de febrer de 1926 a Espanya, Alfons XIII va signar un Reial Decret pel que es creava oficialment la “Festa del llibre espanyol”, però, per què es regala un llibre i una rosa?

Doncs bé, el llibre es regala en commemoració als grans autors,mencionats anteriorment, i la rosa es per una llegenda de fa més de 1500 anys. Aquest dia també commemora la mort del cavaller i soldat anomenat Jordi.

La llegenda explica que fa molt de temps, en Montblanc (Tarragona) un ferotge drac capaç d’enverinar l’aire i matar amb el seu alè, tenia atemorits als habitants de la ciutat. Els habitants, espantats i cansats de les seves estralls i malifetes, van decidir calmar-li donant-li de menjar a una persona al dia, triada per sorteig. Després de diversos dies, la mala sort va arribar a la princesa. Quan aquesta abandonava la seua llar i es dirigia cap al drac, un cavaller anomenat Sant Jordi, amb brillant armadura i cavalla blanc , va aparèixer per anar al seu rescat. Jordi va alçar la seva espassa i va travessar el drac, alliberant per fi a la princesa i als ciutadans.  De la sang del drac va brollar un roser amb les roses més vermelles que mai s’havien vist. Sant  Jordi, triomfant, va arrencar una rosa i li la va oferir a la princesa.

I és per això que aquest dia es regala una rosa.

 

David T. 6é de Educació Primaria